Tussen 2010 en 2014 vormde de gemeente Assen een proeftuin op het gebied van mobiliteit met het project Sensor City Mobility. De installatie van ruim 200 sensoren in en rond Assen biedt real-time inzicht in de verkeerssituatie in de stad. De data wordt ontsloten in het verkeersmanagementsysteem waarmee het verkeer op afstand gestuurd kan worden.

Verkeersmanagementsysteem

De sensoren vangen onder meer Bluetooth signalen op van voorbijrijdende voertuigen. Deze data wordt real-time verzameld en gecombineerd met informatie van tel- en kentekenherkenningscamera's, detectielussen in de wegen, On Board Units en smartphones. Al deze gegevens worden via glasvezelkabels naar de verkeerscentrale in het stadhuis gestuurd. Hier zorgen speciaal ontwikkelde analysetools voor een goede visualisatie van de datastromen in het verkeersmanagementsysteem, wat gekoppeld is aan het online verkeersmodel. Om de vijf minuten wordt de data in het systeem bijgewerkt.

Veilig en snel de weg op

Om de data te kunnen toepassen ontwikkelde de Sensor City projectgroep verschillende verkeersscenario's, variërend van files door stoplichten tot opstoppingen door wegwerkzaamheden. Sensor City lost dit soort problemen op door te zorgen voor een goed verloop van stoplichten en in de toekomst dynamische informatiepanelen met actuele verkeersinformatie. Een breed scala aan sensoren werd ingezet om te onderzoeken hoe je met behulp van sensortechnologie en in-cartechnieken een persoonlijk reisadvies kunt geven. Hoe je rekening houdend met de drukte in de stad automobilisten sneller van a naar b kunt leiden. Het experiment was succesvol. Deelnemers pasten op basis van de verzamelde en aan hen getoonde data hun rijgedrag aan.

Toekomstbestendig

Voor de gemeente is een belangrijk resultaat van het Sensor City project de opgedane kennis over het werken met big data. Dankzij de ideale schaalgrootte en uitgebreide sensornetwerk is Assen de ideale proeftuin voor dit project. Het succesvolle verkeersmanagementsysteem moet dan ook als voorbeeld dienen voor toekomstige mobiliteitstoepassingen in andere Nederlandse gemeenten. In de woorden van Sensor Citydirecteur Jan Reitsma in Kijk op het Noorden: 'Zo draagt Sensor City Assen bij aan ons Goede Leven. Een proeftuin dus. Niet alleen in Assen maar ook bruikbaar in andere steden die zoeken naar oplossingen voor typisch stedelijke problemen.'

In het kort

Behoefte

De mobiliteit binnen de stad vergroten om individuele reizigers te ondersteunen en doorstroming van de stad te verbeteren.

Data interventie

De inrichting van een verkeersmanagement systeem met real-time data over de verkeersstromen.

Toegevoegde waarde

Een innovatieslag in reisinformatie- en verkeersmanagementdiensten waarmee mobiliteit wordt bevorderd.

Partners

Gemeente Assen, DySI, Elevation Concepts, GoudappelCoffeng, Imtech/Peek, Magicview, Mobuy, NXP, 9292, Parkingware, Quest Traffic Consultancy, Stichting Sensor City, TNO en TomTom

Doorlooptijd

Februari 2010 – april 2014

Contactpersoon

Jan Burgmeijer, Programmamanager Sensor City Mobility: jan.burgmeijer@tno.nl