Met meer dan 50 horecagelegenheden en rond de 20.000 bezoekers per weekend, is Stratumseind de drukste uitgaansstraat in Eindhoven. Met het big data project City Pulse hoopt de gemeente Eindhoven ervoor te zorgen dat de straat niet alleen druk, maar ook veilig is.

City Pulse

Hoeveel mensen lopen door Stratumseind? Voor welk café hangen de grootste groepen rond? Gedragen bezoekers zich verdacht? Door haar uitgebreide datasyteem zijn dit vragen die de gemeente dankzij City Pulse constant kan beantwoorden. Het uitgaansgebied is ingericht met een reeks aan camera's en sensoren die beeld en geluid registreren, de wifi-gegevens van telefoons in de buurt oppikken en de temperatuur en bezettingsgraad van parkeergarages meten. Met een methode die predictive policing wordt genoemd, analyseert City Pulse of er afwijkende patronen zijn te herkennen in het gedrag van het uitgaanspubliek, die een teken kunnen zijn van opstootjes of criminaliteit. Zo zou iemand die in zijn eentje rondjes loopt weleens een zakkenroller kunnen zijn. En wanneer mensen ineens beginnen te rennen of het geluidsniveau aanzwelt, kan dat duiden op een vechtpartij. Als het systeem signalen aangeeft van een potentieel naderend conflict, probeert de gemeente preventief in te grijpen om escalatie te voorkomen. Dit doet zij onder meer door het slim inzetten van de kleur en intensiteit van straatverlichting.

Publiek-Private samenwerking

Binnen het project wordt nauw samengewerkt met marktpartijen en universiteiten. Zo zijn Philips en het Intelligent LightingInstitute van de TU Eindhoven gestart met een onderzoek naar de invloed van licht op het gedrag van mensen. Er wordt geëxperimenteerd met de werking van 'rustgevend' licht: bij signalen die op onrust duiden, wordt er licht van een bepaalde kleur aangezet of veranderd. Of het predictive policing daadwerkelijk effect heeft is na twee jaar experimenteren nog te vroeg om te zeggen, stelt Albert Seubers, hoofd Smart Cities van ATOS in de NRC van 22 augustus 2015. 'We weten dat de techniek werkt en dat we incidenten seconden van tevoren kunnen identificeren. Maar we hebben meer tijd nodig om te kunnen aantonen dat het aantal incidenten is afgenomen, en dat die afname komt door ons systeem.'

Eindhoven als proeftuin

De gemeente Eindhoven ziet het project vooral als een proeftuin voor nieuwe ideeën. Voor de marktpartijen die City Pulse financieren vormt het een unieke kans om hun bevindingen in een echte straat te testen. Ook internationale bedrijven komen geregeld in het Eindhovense commandocentrum een kijkje nemen. Wethouder Bianca van Kaathoven, bij de gemeente verantwoordelijk voor 'Stratumseind 2.0' vat het als volgt samen: 'Wij zijn ook benieuwd naar tastbare resultaten. Maar waar het ons ook om gaat is dat we Eindhoven openstellen als laboratorium voor innovatieve bedrijven.'

In het kort

Behoefte

De veiligheid van uitgaansstraat Stratumseind verbeteren.

Data interventie

Met sensoren en camera's actuele data verzamelen over het gedrag van uitgaanspubliek waarmee gemeente en politie verdachte patronen kunnen herkennen op basis waarvan ze preventief kan ingrijpen.

Toegevoegde waarde

De politie kan gerichter worden ingezet op basis van verdachte patronen.

Partners

Gemeente Eindhoven, ATOS, DITSS, Intel, Philips, ILI, TU/e, Fontys, Eindhoven365, Politie

Doorlooptijd

Doorlopend

Contactpersoon

Ad Steenbakkers, projectmanager open data, gemeente Eindhoven: a.steenbakkers@data-aquilae.nl