Voor ondernemerstaken is een aparte top-10 met ondernemersdiensten in kaart gebracht. Ondernemersdiensten worden minder bezocht dan diensten voor inwoners, en verdwijnen daardoor uit de top-30. Deze diensten zijn echter wel belangrijk voor ondernemers, en het is van belang dat gemeenten deze diensten gebruiksvriendelijk aanbieden op hun eigen website. Daarom is een aparte aanvulling voor ondernemers gecreƫerd. Zie hieronder de tien populairste ondernemersdiensten.

 1. Evenement organiseren, vergunning of melding
  Alle informatie rondom het organiseren van evenementen.
 2. Standplaats, vergunning
  De vergunning voor het verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats, aan de (openbare) weg of op een plaats die toegankelijk is voor publiek.
 3. Asbest verwijderen uit woning, melding
  De melding die gedaan moet worden voor het verwijderen van asbest uit een woning. Deze melding kan ook door een inwoner gedaan worden.
 4. Drank- en horecavergunning
  De vergunning voor het schenken van alcohol in een horecabedrijf, vereniging of stichting.
 5. Toeristenbelasting
  Alle informatie over het heffen van toeristenbelasting.
 6. Kabels en leidingen leggen in openbare grond
  Het leggen van kabels en leidingen in openbare grond moet eerst bij het Kadaster worden gemeld. Hierna volgt melding bij de gemeente. In bepaalde gevallen moeten er aanvullende stappen worden genomen zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning aanvragen.
 7. Overlijden, aangifte
  Bij een overlijden doen in de meeste gevallen de uitvaartondernemers aangifte van overlijden bij de gemeente.
 8. Precariobelasting
  Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De precariobelasting wordt geheven voor het plaatsen van voorwerpen die onder, op of boven openbare gemeentegrond, zoals kabels en leidingen, terrassen, zonneschermen, lichtreclame en vlaggen.
 9. Ventvergunning
  De vergunning voor het verkopen vanuit een mobiele kraam, dit kan op straat zijn of huis-aan-huis.
 10. Horecabedrijf exploitatievergunning
  Deze vergunning heeft een horeca-ondernemer nodig als klanten direct bij de onderneming eten en drinken consumeren. Dit geldt voor ook voor sportkantines en buurtcentra met kantines.