Er wordt weleens gesteld dat we met data alle problemen kunnen oplossen. Proactief. We maken beleid op basis van actuele data, kunnen voorspellen hoe situaties zich ontwikkelen, bouwen computermodellen over de effecten van beleid en weten hoe burgers reageren. Door (sensor) technologie, data, slimme algoritmes en kunstmatige intelligentie bouwen we aan een beter land. Sterker nog: we kunnen voorspellen welke problemen zich gaan voordoen en daar vooraf passende maatregelen voor ontwikkelen.


Dialoog

Maakt data de weg vrij voor een nieuwe vorm van maakbaarheidsdenken? Kunnen we daadwerkelijk alles analyseren en voorspellen aan de hand van data, algoritmes en kunstmatige intelligentie? Waar is de ruimte voor het menselijk handelen, de irrationaliteit, de emotie en het gevoel? Niet alles in een stad of plaats is actie-reactie. Mensen zijn vaak rafelig en laten zich niet voorspellen. Hoe zorgen we ervoor dat data en technologie niet alles strak profiled en overneemt? Hoe voorkomen we dat ontzag en fascinatie voor technologie tot situaties leidt die we vanuit ons huidige paradigma niet kunnen overzien? Kunnen we dit soort ontwikkelingen nog stoppen als ze al in beweging zijn gezet?


Kans

Alles bevat informatie. Big data is de innovator én de beleidsbepaler van de toekomst. Mits we voortdurend bereid zijn om het gesprek te voeren over de implicaties van vernieuwing en innovaties. Er is geen reden om afwachtend te zijn. De burger verwacht deze ontwikkelingen, ook van de overheid. Waar marktpartijen vol inzetten op technologische innovatie om hun dienstverlening te verbeteren, dienen gemeenten dit te doen om de samenleving veilig en leefbaar te laten blijven. Hoe verenigen we het beste van deze twee werelden?



"De Buiten Beter app, moet gekoppeld worden aan Zaaksystemen in gemeente. Door vanuit verschillende systemen analyses te maken kunnen we een beweging maken van repressie naar preventie."

Kees Groeneveld, VNG Realisatie