"Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we het taboe van laaggeletterheid weghalen? Hoe kunnen we voorkomen dat anderhalf miljoen Nederlanders niet eenzaam zijn maar mee kunnen in de maatschappij?"

Adrian Duikers, Stichting ABC

"Ontwerpers beginnen altijd bij de mens en niet bij de techniek. Zij kunnen de match maken tussen mens, techniek en leefwereld. Heel noodzakelijk, vooral omdat laaggeletterdheid niet zichtbaar is. Dat levert onbegrip en onwetendheid op."

Marcel Oosterveer, wethouder Eindhoven

"Wat ik in al die jaren veel hoor is dat ik laaggeletterden een gezicht geef. Wat is er mis dat ze mij daarvoor nodig hebben? Zien we mensen dan wel echt? Praten met, luisteren naar en zien. Designers kunnen dat vertalen naar oplossingen. Geen taalhuizen bouwen, maar ecosystemen waar mensen samenkomen. Daartoe moeten we de dialoog aangaan, zodat we dezelfde taal spreken. De rust nemen om te ontrafelen waar we het precies over hebben."

Prinses Laurentien

"Taal is niet gewoon, maar iets voor verwondering als je het eenmaal ziet. (....) Zelf heb ik me jarenlang beziggehouden met de komma; om erachter te komen dat die z'n carrière is begonnen als punt waar een haaltje aan is gezet. En het vraagteken is door een monnik bedacht die met een teken wilde laten zien dat je stem omhoog moest als een zin een vraag betrof. Schitterend toch? Daarom zou ik willen wat we ons verwonderen óm taal en niet worstelen mét. Taalbeschouwing gaat vooraf aan taalbeheersing!"

Wim Daniels