Het was weer een bijzondere week in Eindhoven: de 18e editie van de Dutch Design Week. Van 19 tot en met 27 oktober toonden ruim 2.600 (inter)nationale ontwerpers, verspreid over 120 locaties hun kunnen en hun denkwereld aan meer dan 350.000 bezoekers. En de VNG was er weer bij. Want de Dutch Design Week (DDW) gaat allang niet meer alleen over mooi vormgegeven objecten. Ontwerpers zijn steeds vaker veranderaars die met hun originele kijk maatschappelijke vraagstukken nét even anders aanpakken. Die de bruggen bouwen tussen technologie en samenleving. En die in allerlei mogelijke, vaak verrassende allianties de oplossingen van morgen verkennen.

Op DDW19 was een prominente plek gereserveerd voor zes zogenoemde World Design Embassy's rond de thema's Safety, Circular & Biobased Building, Sustainable Design, Health, Mobility en Water. Elke ambassade werd georganiseerd door een aantal partners die samen een thema voor hun rekening namen.

De VNG was partner van Embassy of Mobility en de Embassy of Safety. Daarnaast waren we initiatiefnemer van de Ambassade van Taal; dit jaar had die nog geen officiële 'embassy-status', maar daarover later meer. Elke ambassade bood een programma met exposities, presentaties, workshops, lezingen, debatten en een afsluitende mini-conferentie. Het werd een week vol discussies, experimenten en een toekomstverkenning, waarin bezoekers niet alleen keken en luisterden, maar steeds uitgenodigd werden om mee te doen.

Partners Embassy of Safety

Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Aanjaagteam Ondermijning, de Politie, Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland en Dutch Design Foundation.

Partners Embassy of Mobility

Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Nederlandse Spoorwegen, Rijkswaterstaat, Gemeente Eindhoven, Park Strijp Beheer, Six Fingers en Dutch Design Foundation.