Op het Plein Dienstverlening komt het wat aarzelend op gang. Wellicht omdat 'dienstverlening' zo veelomvattend is. Van klantreizen tot duidelijke taal en van serviceformules tot onlinetraining 'contact met transgenderpersonen in de publieke dienstverlening': allemaal even kleurrijk gepresenteerd.

Eenmaal op stoom zijn de bezoekers enthousiast over het aanbod en komen ze bij de fasterclass klantreizen koptelefoons en stoelen te kort. Erik Hoorweg, adviseur en innovator kantcontact voor Voorschoten-Wassenaar schuift aan bij de tafel van Gebruiker Centraal. "Ik hoop hier op het congrestival iets bijzonders op te halen. Het spel van Gebruiker Centraal kende ik al, maar ik wil weten hoe je er in de praktijk mee aan de slag kunt. Een 'spelletje' krijgt vaak geen prioriteit in de hectiek van de dag, maar ik denk dat het een prima vorm is om de mensen in beweging te krijgen; vooral degenen die het lastig vinden om niet alleen aan het nu, maar vooral ook aan morgen te denken. In e-dienstverlening is juist dat denken voor de toekomst nodig."

Contact

Bert Verwoert was manager Servicepunt van gemeente Renkum en is zich nu aan het oriënteren op een volgende stap. "Die zoek ik absoluut in dienstverlening, al vind ik dat een beetje een containerbegrip. Contact, daar gaat het over. Zoals hier, bij de stand over de bejegening van transgenderpersonen. Zoals ik het altijd zeg: ik ga niet over wie iemand is, maar ik ga wel over hoe ik met iemand omga. Dat is dienstverlening. En in de publieke dienstverlening, of dat nu een gemeente is of een woningbouwcorporatie, moet je daar altijd mee bezig zijn. Niet alleen als baliemedewerker, maar ook als je op de financiële afdeling werkt: in elke rol ben je dienstverlener. Dat zie op dit plein terug in hele diverse vormen."

Esther Houweling, adviseur Informatisering van gemeente Vijfheerenlanden, heeft een jaartje VNG Realisatie-congres over moeten slaan. "We zijn op 1 januari van dit jaar – na een eerdere ambtelijke fusie – een bestuurlijke fusie aangegaan tussen drie gemeenten. Daar hebben we het enorm druk mee gehad, dus vorig jaar had ik helaas geen tijd om naar het congres te gaan. De basis moest hier eerst op orde. Zover zijn we nu dus is er weer ruimte voor ideeën. Die ideeën hoop ik hier op te doen. Het concept van het congrestival is daar perfect voor. De eerste sessie die ik gevolgd heb ging overigens over het proces van idee naar concreet. Want een idee is één, doen is twee. Of zoals Peter Hennephof, de nieuwe voorzitter van de Tasforce Samen organiseren het in zijn opening zei: trek het breed en er gebeurt geen reet."