De sfeer op het plein Fysiek en Ruimtelijk zit er goed in. Gelijk na binnenkomst, staat een grote groep mensen in de hoek met elkaar te 'Omgevingstwisteren'. Op een groot kleed waarop de verschillende gemeentelijke afdelingen en processen rondom de Omgevingswet in kaart zijn gebracht, staan bezoekers van allerlei pluimage. Zo behendig als er in de 'echte' versie aan toe gaat, wordt het niet. Maar de groep ervaart zo hoe de verbanden en samenwerkingsmogelijkheden liggen wanneer het gaat om de voorbereiding op deze belangrijke wet.

Annemieke van Brunschot, een van de organisatoren van de sessie, is blij verrast door de grote opkomst en het enthousiasme van de deelnemers. "Heel leuk om te zien dat mensen herkennen hoeveel verschillende afdelingen er binnen de gemeente geraakt worden door de Omgevingswet. En dat het inzicht gedeeld wordt dat het nodig is om echt samen hiermee aan de slag te gaan."

Iets verderop is het rustiger. De Head Experience van Agenda Stad geeft bezoekers een kijkje in verschillende City Deals. Een grote kijkdoos op palen, bereikbaar je via een trappetje, laat een klein wereldje op zich zien met draaiende miniwindmolens, fietsen en kleine bomen. Agenda Stad, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, faciliteert gemeenten en andere overheidsinstanties om te samenwerken als het gaat over de verschillende maatschappelijke opgaven waar we in ons land voor staan. Om op een zo creatieve manier tot oplossingen te komen.

Tiny house

Voordat er een 'silent listening' sessie over tiny housing wordt gegeven door gemeente Almere, wanen enkele bezoekers zich met een virtual reality-bril in een tiny house van Heijmans. Kees Roelofsma, manager in de gemeente Heusden is enthousiast: "Wij zijn in onze gemeente al een tijd aan het denken over tiny houses, bijvoorbeeld als oplossing voor starters. Maar ik had het beeld van een veredelde stacaravan. Nu zie ik dat dit helemaal niet klopt. Het is echt heel wat anders! En ik denk dat dit zeker een aanvulling zou kunnen zijn in onze gemeente."

Via de elektrische auto van Airqon die daarnaast geparkeerd staat - de accu van de auto wordt gebruikt als energiebron tijdens evenementen - loop je binnen in de voedseltuin vol kruiden van de gemeente Ede. Hier kun je als bezoeker kennismaken met een heel scala aan creatieve, duurzame en sociale initiatieven op het gebied van voedsel. Kortom, genoeg gespreksstof en inspiratie over alle aspecten van het ruimtelijk domein.