Samenwerken en delen: het zijn veelgehoorde woorden binnen de muren van onze gemeentehuizen. En we zien in allerlei initiatieven dat we daar steeds vaker echt handen en voeten aan geven. Tijd om die parels in de etalage te zetten. Niet alleen omdat we er trots op mogen zijn, maar om er samen nog beter van te worden.

Door: Quita Hendrison

Van lokale kwaliteit naar landelijke kracht

Bent u trots op uw afdeling, uw team of initiatief? Iets moois bereikt met een bijzondere aanpak? Wat zou het dan geweldig zijn als andere gemeenten kunnen leren van de gekozen aanpak, kennis en ervaring. Dat kan als u uw 'toonbeeldproject', nieuwe werkwijze of aanpak aanmeldt voor deelname aan de allereerste editie van Gemeente Delers! U kunt trouwens ook een initiatief van een ander nomineren. Groot - zoals een meerjarig programma - of klein, een teamprestatie of een individueel initiatief, het kan allemaal, mits er een duidelijk resultaat is geboekt. Het mes snijdt aan twee kanten: andere gemeenten kunnen ervan leren en u krijgt feedback van specialisten op uw initiatief.

De competitie Gemeente Delers is een initiatief van VNG Realisatie en wordt mede gesponsord door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het werkt zo:

Meedoen?

Dit moet u doen: beschrijf het initiatief in maximaal 250 woorden en geef daarbij in ieder geval antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat maakt uw initiatief geslaagd? Bijvoorbeeld: doelen gehaald of zelfs overtroffen; de resultaten waren kwalitatief of kwantitatief boven verwachting; hoge waardering van de klanten en/of betrokkenen van het initiatief, snelheid en daadkracht.
  2. Wat maakt uw initiatief zo relevant? Bijvoorbeeld: in lijn met gemeentelijke focuspunten, gemeentelijke hoofdopgaven, conform organisatie-DNA, conform wensen en verwachtingen van inwoners en ondernemers.
  3. Wat maakt uw initiatief maatschappelijk waardevol? Bijvoorbeeld: adequate besteding van publieke gelden; bijdragen aan de 'global goals'.
  4. Wat maakt uw initiatief tot een toonbeeld voor kennisdeling? Bijvoorbeeld: duurzame procesverbetering, grensoverschrijdende samenwerking, creativiteit en innovativiteit. De  mate van schaalbaarheid en overdraagbaarheid is hierbij ook belangrijk.

Geef ook aan aan welk van onderstaande gemeentelijke hoofdopgaven het initiatief het meeste bijdraagt: informatiesamenleving; gemeentelijke uitvoering; leefomgeving; inclusieve samenleving; lokale democratie en in welke categorie u denkt dat uw inzending het beste past.

Zo gaat het verder:

  1. In november 2020 wordt de longlist van alle aanmeldingen door een team van deskundigen vergeleken, gewogen en beoordeeld op hun 'wedstrijdpotentie'. Daaruit volgt een shortlist per genoemde categorie.
  2. In december 2020 moeten de  mededingers van de shortlist een uitgebreidere projectomschrijving met onderbouwing aanleveren.
  3. In januari/februari 2021 worden alle genomineerde casussen beoordeeld op basis van (a) de aangeleverde materialen; (b) een bezoek door een team van assessoren en (c) een consensus-meeting waarbij alle assessmentrapporten besproken en met elkaar vergeleken worden om tot een afgewogen totaalscore te komen. Het resultaat is een toplijst van finalisten.
  4. In maart/april 2021) worden deze finalisten professioneel voorbereid en begeleid om hun casus om te bouwen tot een pitch voor de jury. Die kiest de winnaar van elke categorie. Vanaf dat moment start er een mediaoffensief om de winnende casussen in de etalage te zetten: het publiek kan stemmen voor de publieksprijs.
  5. In april 2021 is de grote finale tijdens het Festical van de Uitvoering waar alle finalisten aanwezig zijn en de prijswinnaars én de publiekswinnaar bekend worden gemaakt.

Gaat u de uitdaging aan?

Gemeente Delers 2021, van lokale kwaliteit naar landelijke kracht. Initiatief van VNG Realisatie en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.