Het koken met data in de traditionele onderzoekskeuken heeft u nu wel in de vingers. Het wordt tijd voor een nieuwe smaak. De exotische Data-science keuken!

Handboek

Gemeenten hebben ervaring met onderzoek en statistiek voor beleid en uitvoering. Ook daarbij gaat het over data, al wordt die informatie via een traditionele werkwijze verzameld en geanalyseerd. Hierbij presenteren wij u een handboek om aan de slag te gaan met de exotische Data Science-keuken.

Verkenning DataLab

Meer dan 20 gemeenten namen tussen september 2016 en februari 2017 deel aan de Verkenning DataLab. Vier verschillende (big data) groepen hielden zich bezig met de thema's Bedrijvigheid en/of Omgevingswet. Het motto was "samen zelf aan de slag". Dat gebeurde met nieuwe methoden en technieken van Data Science en via het vinden van antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Succes, verrassing, mislukking, twijfel, inzicht, doodlopende wegen en nieuwe doorgangen wisselden elkaar in hoog tempo af. De belangrijkste inzichten en lessen staan in dit online magazine dat leest als een kookboek met bijpassende menukaart. Deze kaart is gemaakt op basis van de ervaringen van de (big data-)groepen. Ook onderzochten we de mate van volwassenheid in de toepassing van big data en data science bij gemeenten en publiceerden de resultaten in het whitepaper 'Data science maturity van gemeenten' (PDF 2 MB).

Het kookboek beschrijft de exotische keuken van Data Science en big data. Vervolgens presenteren we u stapsgewijs de menukaart. Onder het motto "oefenen met wat morgen het primaire proces is" vindt u in het tweede deel een aantal recepten die VNG Realisatie en de deelnemende gemeenten de afgelopen tijd uitprobeerden.

Als het om geboekte resultaten gaat, zien we een beeld dat past bij een experimentele verkenning. De beproeving Bedrijvigheid bracht een diversiteit aan kansen en ideeën voort, maar leverde uiteindelijk geen tastbaar resultaat op. De beproeving Omgevingswet daarentegen leek lang het meest ongrijpbaar, maar heeft uiteindelijk een duidelijk resultaat opgeleverd in de vorm van een werkende proof of concept.

Samen zelf aan de slag

De grootste opbrengst zit wellicht in de samenwerking binnen èn tussen gemeenten, Data Scientists, studenten en experts: het ontstaan van een Data Science-ecosysteem. Het leren van elkaars kennis en kunde in een setting waarbij gemeenten zelf aan de slag gaan, heeft zich vertaald in het opzetten van een andere (nieuwe) bril. Ook heeft bijgedragen aan het bekwamen van de Nederlandse gemeenten op het gebied van Data Science.

Data Science Hub

VNG Realisatie beschouwt de beproeving (met alle bijbehorende mitsen en maren) als geslaagd. In navolging hierop lanceren we de Data Science Hub met een fysieke locatie in de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) te Den Bosch. Wilt u meer weten over het vervolg van dit project in de Data Science Hub? Kijk dan op de website van VNG Realisatie.

Onze activiteiten zijn complementair aan wat er in de Digitale Agenda 2020 op het gebied van big en open data gebeurt.

Maar blader vooral eerst door dit kookboek. Veel leesplezier!

Data Science Sandwich, het hoe en wat.