53 Procent van de bezoekers op het Plein Lokaal Bestuur en Veiligheid is vrouw en het plein is vooral in trek bij dertigers. Ongeveer een vijfde loopt hier rond met een blij gezicht, de meerderheid bevindt zich in een neutrale gemoedstoestand.

Deze gegevens komen uit de sensor analyse. "Deze techniek kun je inzetten bij crowd management of bij evacuatie", vertelt Peter Lewinski van Vicar Vision. "En wees gerust: de gezichten worden niet opgeslagen." Even verderop staat een slimme lantaarnpaal met microfoons en camera's. Frank van der Leegte van Atos: "Gemeenten kunnen de lantaarnpaal zo instellen dat hij alleen aangaat als er mensen langslopen."

Herken jij de onderwereld in de bovenwereld? Het RIEC heeft een nieuwe app gelanceerd waarmee je dat zelf kunt testen: de app Ondermijning. Ondertussen geven twee jongens een demonstratie taekwondo. In de Utrechtse wijk Kanaaleiland staat een krachtstation waar wijkbewoners kunnen vechten, dansen en aan hun conditie kunnen werken. Zo'n tweehonderd vaste bezoekers komen hier regelmatig sporten. Het doel? Het empowerment van wijkbewoners vergroten. Nathan Rozema van het Krachtstation: "We proberen zoveel mogelijk dingen, zoals beheer en schoonmaak, met mensen uit de wijk te doen, zodat het geld niet uit de wijk wegvloeit."

Gouden tickets

En waarom moeilijk doen als het ook populistisch kan? Bij een stand zien bezoekers wat populisme precies is en hoe je zelf zaken populistisch kunt framen. Of hoe je juist populistische frames kunt ontmaskeren. En een vraag die vele gemeenten bezighoudt: hoe bereik en betrek je nu iedereen en niet altijd dezelfde mensen? Een sociaal ontwerpbureau heeft daar voor de gemeente Hoeksche Waard iets op verzonnen. Tove Elfferich van de morgenmakers: "Deel gouden tickets uit met daarin een uitnodiging voor een ontbijt met de burgemeester, een kookworkshop voor eenzame ouderen of de informatieavond over de veiligheid."

Sumaya Welbie, service officer van de gemeente 's-Hertogenbosch komt uit de workshop "Hart met een T, hard met een D" van Jos Heijmans. De burgemeester van Weert vertelde over zijn aanpak omtrent de huisvesting van duizend vluchtelingen. Sumaya: "Met zijn hart wilde hij iets doen om deze mensen te helpen. In een paar gevallen ging hij over wettelijke grenzen heen, omdat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen om een 21-jarige alleenstaande moeder uit te zetten, terwijl haar broer wel in Nederland mocht blijven. Maar toen er later overlast ontstond, trad hij hard op om het algemeen belang te dienen. Hart en hard gaan zo hand in hand."