Ondernemers met financiële zorgen zijn een relatief nieuwe doelgroep binnen de schuldhulpverlening. Dit heeft meerdere oorzaken. Tijdens de congresspecial van het programma Verbinden Schuldendomein dachten de deelnemers mee met het project Ondernemers en Financiële zorgen: hoe kunnen gemeenten hun ondernemers tijdig bereiken en passend ondersteunen?

Ondernemers met financiële zorgen nemen minder snel contact op met hun gemeente voor ondersteuning. Bij hen leeft bijvoorbeeld het idee dat wanneer ze om hulp vragen, de gemeente eist dat zij hun bedrijf beëindigen. Maar ook bij (schuldhulpverlenende) organisaties leven misvattingen. Bijvoorbeeld dat de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) het enige hulpinstrument is. Ook ondernemers hebben toegang tot de schuldhulpverlening. Dit is verduidelijkt in de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) 2021.

Hoe kunt u ondernemers met financiële zorgen weer op weg helpen?

Aan de hand van twee projectpeilers werkten we aan centrale vragen: welke ondersteuning mag een ondernemer van de gemeente verwachten? En hoe bereikt u ondernemers? Deelnemers vanuit gemeenten en ondernemersorganisaties zorgden voor een breed perspectief. Ze voerden levendige gesprekken en waren erg enthousiast over de opdracht om de omgeving van ondernemers zichtbaar te maken in een ecogram. Wie staat dichtbij en wie staat verder weg? En hoe benutten we het netwerk van deze ondernemers (beter) om dichterbij te komen? De rijke oogst van onze workshop verwerken we in onze ondersteuningsproducten.

Meer aandacht voor ondernemers

"Het is belangrijk dat er steeds meer aandacht komt voor ondernemers met schulden", zegt projectleider Jenny Wildenbos. "Ondernemers zorgen immers voor werkgelegenheid en initiëren innovatie en creativiteit. Zij dragen bij aan een vitale gemeente." Door hun ondernemende en zelfstandige aard, vragen zij echter niet snel om hulp. Terwijl tijdige hulp toename van schulden en/of faillissement kan voorkomen, met alle maatschappelijke kosten die hieruit voortvloeien. Daar ligt een taak voor gemeenten. Daarover spraken we tijdens de congresspecial. Deelnemers van de workshop 'Ondernemers en Financiële zorgen', zochten ook samen naar manieren om ondernemers te bereiken en naar wat gemeenten kunnen doen om bereikbaarder te zijn.

Samenwerken, doet u niet alleen

De samenwerking met gemeenten en partners in de workshop staat centraal voor hoe we dit thema en project aanvliegen. We kunnen veel van elkaar leren en wanneer we elkaar beter leren kennen, kunnen we elkaar ook versterken om bredere hulp aan te bieden. Dit geldt op landelijk niveau maar ook binnen gemeenten. Het speelt zich niet af op een eiland.

Een deelnemer stelde tijdens de workshop voor om te gaan praten met partijen waar ondernemers wel mee in contact zijn. "Win hun vertrouwen met deskundigheid en een passend hulpaanbod." Houd voor ogen dat ondernemers gewend zijn hun eigen zaken te regelen en dus ook in het schuldhulptraject zelf de regie willen houden. Een 'passend aanbod' moet dus aansluiten bij de manier van handelen van de ondernemer.

Op landelijk niveau zijn wij vanuit het project betrokken bij ontwerpsessies 'Zwaar Weer' en de verkenning van de levensgebeurtenis ondernemers met problematische schulden van de KVK. Eerder stuurde de VNG (breed) samen met VNO-NCW en MKB-Nederland een brief aan de Tweede Kamer voor het debat over coronasteunmaatregelen over wat er nodig is om ondernemers met schulden te ondersteunen.

Wij denken mee over verwijzingen naar gemeenten vanuit de KVK en bijvoorbeeld met een campagne van VNO-NCW en MKB-Nederland. Hierin kantelen we ook bekende misvattingen over de schulddienstverlening van gemeenten.

Daarnaast zijn wij aangesloten bij diverse gemeentelijke overleggen en thematafels over ondernemers. Zo maken we de verbinding met ministeries en branchepartijen en staan we dicht bij onze gemeenten.

Contactpersonen ondernemers met financiële zorgen

Specifiek voor het thema 'Ondernemers met financiële zorgen' zijn wij op zoek naar één contactpersoon per gemeente, ISD of belastingsamenwerking, zodat wij uw gemeente op dit thema rechtstreeks kunnen informeren en de juiste ondersteuning kunnen bieden. Aanmelden kan op het formulier Aanmelden coördinator ondernemers met financiële zorgen.

Onderdeel van het programma Verbinden Schuldendomein

De VNG ondersteunt gemeenten bij (het versterken van) de ondersteuning aan ondernemers met financiële zorgen en/of schulden via het project Ondernemers en Financiële zorgen.

Het project Ondernemers en Financiële zorgen is onderdeel van het programma Verbinden Schuldendomein. Dit programma ondersteunt gemeenten bij het herstelproces van de kinderopvangtoeslag en de implementatie en uitvoering van de wetswijzigingen in het schuldendomein. Hieronder valt onder andere de (gewijzigde) Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De toegang van ondernemers tot schuldhulpverlening is hierin verduidelijkt. De VNG heeft de ambitie om deze integrale aanpak voor te zetten en de aanpak, structuren en producten uit te breiden naar nieuwe thema's en doelgroepen.