Voor professionals in het domein Werk is tijdens het VNG Realisatie Jaarevenement 2022 het congres Werkdomein 'Op reis door het werklandschap' georganiseerd. Tijdens deze reis konden de bezoekers in sessies en presentaties verschillende aspecten van het Werklandschap (PDF) onderzoeken. De overkoepelende vraag was, hoe kunnen we samen bijdragen aan het bereiken van de eindbestemming: een effectieve, efficiënte en eenduidige dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. Extra nadruk lag er op de uitvoering; wat zijn de handelingsperspectieven voor de uitdagingen van vandaag én in de toekomst? Naast kennis opdoen en van elkaar leren, was er ruimte om te ontmoeten én voor de nodige - kritische - ontspanning.

De dag begon met de kritische ontspanning. Jongleurs en cabaretiers Wouter Hesseling en Erik Borgman lieten zien hoe je letterlijk en figuurlijk alle ballen in de lucht moet houden in het werk. En dat je daarbij vertrouwen moet hebben in elkaar werd op pregnante wijze duidelijk gemaakt: Johan van der Waal, programmamanager van VNG en gastheer van de dag werd op het podium uitgenodigd om tussen de kegelgooiende jongleurs te gaan staan, waarbij de kegels kortstondig werden ingeruild voor messen ... Uiteraard kwam hij er zonder kleerscheuren vanaf waarna hij de aanwezigen aanmoedigde om de dag te gebruiken om elkaar te ontmoeten. "En ga daarna vooral aan de slag met de opgaven waarvoor we staan. Wij, de VNG, zijn er om te ondersteunen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen."

Zien, ervaren, proberen en doen

Rondom de sessieruimten was een gevarieerd randprogramma opgezet. Zoals de fototentoonstelling Verschijn en verdwijnbanen waarin mooi zichtbaar wordt hoe technologie van invloed is op werk. In de serious gaming-ruimte konden bezoekers ervaren welke vragen en dillema's je tegenkomt op de reis door het werklandschap met als eindbestemming een match tussen werkzoekende en werkgever. Dat werd invoelbaar gemaakt door met een partner parallel aan elkaar (werkzoekende en werkgever) letterlijk stap voor stap de verschillende tegels van het Werklandschap te doorlopen. Gerlinde Scheper van VNG Realisatie was verrast over de goede gesprekken die dat opleverde. "Mensen ervaren daadwerkelijk waar belemmeringen zitten en dat je geen stappen kunt overslaan. Er is zowel herkenning als de bewustwording dat matchen niet zo makkelijk is."

Aan de praat-tafels kon het publiek vragen kwijt over de instrumentengidsen Dennis en Eva. Aan de probeer-tafels kon men zelf uitproberen hoe die programma's werken. En omdat ICT niet altijd makkelijk uit te leggen is werd op een grappige manier, namelijk met een LEGO-maquette zichtbaar gemaakt hoe VUM werkt. VUM is het programma Verbeteren Uitwisselen Matchinggegevens dat ervoor moet zorgen dat de juiste werkzoekende snel, goed en duurzaam gekoppeld kan worden aan de juiste vacature. De techneuten onder de bezoekers kwamen vooral aan hun trekken bij de Common Ground-hackathon waar hard gewerkt werd om het UitwisselingsMechanisme voor gemeenten (UM) aan te sluiten op NLX.

Gouden Tapir

Het slotakkoord van de dag was weer voor de kritische ontspanning. De Speld LIVE, podiumzusje van de satirische nieuwssite, hield het publiek een spiegel voor waarin zowel realiteit als absurditeit te bespeuren viel. Wat te denken van de meerkeuzevraag - te beantwoorden via het op zichzelf al hilarische bodyvoting – 'Hoe kan het werkdomein gemoderniseerd worden?' Mogelijk antwoorden: 'Door wekelijks over te stappen naar een nieuw computersysteem' (38%), 'Door mee te bewegen met trends in de samenleving zoals vergrijzing' (21%), 'Door in ieder geval mij een nieuwe werktelefoon en Tesla van de zaak te geven' (41%). Hoogtepunt en feestelijke afsluiting van de dag: de uitreiking van de Gouden Tapir 2022. VNG's Nora Otto was de verdiende winnaar (uitreiking in 2023 in Qatar). Niet gek gezien het rijtje genomineerden Volodymyr Zelensky, Ireen Wüst en Tony Chocolonely. Waar de Gouden Tapir voor staat, dat weet helaas niemand.