Samenwerken is een mooie intentie, maar hoe vindt u partners om tot het beste aanbod te komen voor inwoners met financiële zorgen? VNG heeft de afgelopen jaren met veel partijen samengewerkt. Eén van deze partijen is Stichting Schuldenlab. Tijdens de congresspecial van het Programma Verbinden Schuldendomein spraken Tjeert Poelman van VNG en Joost Broumels van Stichting SchuldenlabNL over hoe zij netwerken met publieke en private partijen, voor het hogere doel: minder versnippering in de schuldhulpverlening.

Instrumenten voor schuldentrajecten

Workshopleider Tjeert Poelman van de VNG vroeg aanwezige gemeenten naar hun zoektocht naar instrumenten voor het schuldentraject. Gemeente Lelystad zei dat het aanbod groot was en dat zij vooral met partners in de stad praten om de ondersteuning tot een geheel te maken. De gemeente Amsterdam zocht tijdens het hoogtepunt van de pandemie naar wat er in de stad gebeurde door gesprekken te voeren met bekende partners. Tjeert vatte de reacties samen als "maak een overzicht van de belangrijke mensen en organisaties in de stad en ga daar mee praten".

Couleur locale

"De tijd van 344 oplossingen voor 344 gemeenten is voorbij," zei Tjeert. Hij vroeg de zaal of een gemeente altijd moet gaan voor een bewezen oplossing, of dat er ruimte moet zijn voor couleur locale. Deelnemers zeiden dat het type instrument ook wordt bepaald door het soort mensen dat in een gemeente woont en werkt. Zo kent de gemeente Soest veel zelfstandig ondernemers en freelancers, dus daar is Over Rood een handig instrument. De deelnemer uit Soest zei: "Soms wil je wachten op wat er lokaal komt uit gesprekken met inwoners en ondernemers."

De gemeente Krimpenerwaard heeft, in haar eigen woorden, een hekel aan recidivisten, en zet daarom sinds 2010 in op nazorg. Al zeker een half jaar voordat mensen klaar zijn met het schuldentraject, wordt contact met hen opgenomen om te vragen hoe het gaat en wat zij nodig hebben. Het aantal terugvallers in deze gemeente is laag in vergelijking met de landelijke cijfers. Krimpenerwaard zit aan tafel met schuldeisers, opleiders en psychologen. Samen werken zij met hulpverleners die ze goed kennen. Sleutelfiguren in de gemeente geven voorlichting aan inwoners over de beschikbare schuldhulp.

Gemeente Zutphen werkt samen met de BBZ voor het inrichten van een schuldhulploket voor ondernemers. Via accountmanagers economie en contacten met het lokaal ondernemersnetwerk willen zij mensen met een bedrijf bereiken. Lokale bedrijven zijn vaak sponsoren van lokale sportverenigingen en daarom wellicht een goede vindplek.

Opschalen en aansluiten

Coalitievorming, financiering, opschaling, impactmeting en accreditatie schuldhulpmethoden. Dat zijn de vijf hoofdactiviteiten van SchuldenlabNL, een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de landelijke opschaling van succesvolle initiatieven die bijdragen aan hun missie om Nederland schuldenzorgvrij te maken.

SchuldenlabNL heeft acht schuldhulpmethoden in de portefeuille. Dit zijn voorzieningen waar meerdere gemeenten al mee werken, die beproefd resultaat opleveren en schaalbaar zijn. Joost zei dat sommige methoden zo goed lopen dat SchuldenlabNL ze eigenlijk wel los zou kunnen laten.

In de vier jaar sinds de oprichting is SchuldenlabNL uitgegroeid tot een bekende partij binnen de schuldhulpverlening. Vanwege hun vele samenwerkingen met publieke en private partijen gebruikt projectmanager Joost Broumels van SchuldenlabNL graag het woord coalitie in plaats van stichting. "Wij bedenken zelf geen nieuwe producten, wij innoveren niet, maar wij werken samen met al onze partners." SchuldenlabNL helpt om succesvolle initiatieven op te schalen. Hun partners zijn onder andere financiële instellingen, energieleveranciers, zorgverzekeraars, woningcorporaties, gemeenten, ministeries en uitvoeringsorganisaties.

De kracht van SchuldenlabNL is dat zij een groot netwerk heeft en partijen kan koppelen aan bijvoorbeeld subsidiegevers. Dat maakt hen aantrekkelijk om mee samen te werken. De verzameling logo's en namen van partners op hun website laat zien hoe breed vertakt hun netwerk is.

Een beetje van jezelf ...

En een beetje van de ervaringen van anderen. Delen in de ervaringen van anderen kunnen gemeenten nog wel wat vaker doen, vonden deelnemers. Wie gebruikt maakt van bestaande initiatieven hoeft niet alles opnieuw te bedenken. Dat scheelt tijd en geld. Belangrijk is wel dat schaalbare initiatieven lokaal ingevoerd kunnen worden binnen de eigen structuur. Uiteindelijk is het doel dat de inwoner met financiële zorgen een passend hulpaanbod kan krijgen.

Zoekt u voorbeelden of initiatieven van andere gemeenten? Neem contact op met het Programma Verbinden Schuldendomein via schulden@vng.nl of  070-373 82 32.