Geen inwoner met financiële zorgen is hetzelfde. Echter, de reis naar een schuldenvrij bestaan heeft wel veel gemeenplaatsen. Het programma Verbinden Schuldendomein deed onderzoek naar de 'reis' van deze inwoners. De gemeenplaatsen werden over de werkprocessen van ondersteuners gelegd en samengebracht in de Routekaart Financiële Zorgen. Op de congresspecial van het programma Verbinden Schuldendomein kregen deelnemers een 'preview' van dit instrument, dat een belangrijke basis is voor het werk aan de gezamenlijke opgaven.

De brede schuldenaanpak wordt door het kabinet onverminderd voortgezet en zelfs geïntensiveerd. In een brief aan de Tweede Kamer beschreef de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten de aanpak voor geldzorgen armoede en schulden. De brief benadrukt de gezamenlijke opgave. Binnen dat bestuurlijk kader zijn de belangrijkste doelen voor de komende drie jaar: meer preventie van geldzorgen; sneller perspectief op een financieel zorgeloze toekomst, en een overheid die voor mensen werkt.

Ambitie VNG

Programmamanager Edith van Ruijven zei tijdens de opening van de congresspecial dat schulden de aandacht hebben van de politiek. Dat is eigenlijk slecht nieuws, want het geeft aan dat schulden een alledaags onderwerp zijn geworden en steeds meer mensen ze van dichtbij ervaren. Het goede nieuws is dat de VNG de ambitie heeft de bestaande integrale aanpak voort te zetten en de bestaande aanpak, structuren en producten uit te breiden naar de nieuwe thema's en doelgroepen die ook in de Kamerbrief werden benoemd. Onder andere ondernemers met financiële zorgen, jongeren, financiële educatie & life events, opschalen initiatieven.

Routekaart Financiële Zorgen

Een instrument dat een belangrijke basis gaat zijn voor het gezamenlijk en structureel werken aan de gezamenlijke opgaven is de routekaart Financiële Zorgen. Tijdens de congresspecial waren overal glimpen op te vangen van de acht cirkels die de mijlpalen illustreren die inwoners tegenkomen op hun reis naar een financieel fitter bestaan. Onder die cirkels zitten lagen en lagen aan informatie, in tweeënhalf jaar bijeengebracht uit alle facetten van het schuldendomein. Uiteindelijk wordt deze kennis samengebracht in een interactieve website, met daarop het hele schuldenproces in kaart, inclusief verwijzingen naar relevante hulpmiddelen.

De mijlpalen

De routekaart toont het ideale proces voor een inwoner met schulden en/of financiële zorgen. Het woord ideaal betekent hier uiteraard niet dat de inwoner in een ideale situatie zit, maar wat het proces is om te komen tot wat hij nodig heeft en wat professionals bij gemeenten nodig hebben om hulp te bieden.

Het proces kent acht mijlpalen. Dit zijn: in beeld, in contact, in gesprek, rust en overzicht, plaatje compleet en in perspectief, trots en financieel fit, plan afgerond, met vertrouwen de toekomst tegemoet. Elke mijlpaal wordt bereikt via een aantal stappen voor inwoner en ondersteuner. Door de stappen te verbinden ontstaat een beeld van de werkprocessen in het schuldentraject. Dit helpt gemeenten overzicht te krijgen in hun eigen processen: wat doen zij wel of niet, wat doen zij anders? Iedere mijlpaal is verrijkt met informatie over tips & tools, relevante wetgeving, benodigde competenties, werkende initiatieven en voorbeelden uit de praktijk.

Met de partners

Edith van Ruijven zegt: "We hebben met alle partners in de keten gekeken naar dit proces, samen met collega's en mensen met ervaring. We hopen dat de Routekaart gemeenten helpt met kiezen: waar investeren ze nu (te) veel en waar (te) weinig? Zijn er nog blinde vlekken?"

De VNG heeft de afgelopen tweeënhalf jaar nauw samengewerkt met gemeenten, sociale incasso, rechtspraak, ervaringsdeskundigen. Van Ruijven voegde toe: "De input die we uit de praktijk hebben gekregen is zo ontzettend waardevol. En om al die mensen ook in de zaal te zien zitten tijdens onze congresspecial, dat deed me echt iets. Ze waren er in die afgelopen jaren, en ook nu waren ze er weer bij."